dats24 logo
inzichten|DATS 24 initiatieven2/3/2024

Vast of variabel tarief: hoe kiezen?

DATS 24 biedt je de transparantie die je verwacht van een betrouwbare energieleverancier. Daarom hechten we veel belang aan correcte informatie, zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Twijfel je nog tussen een vast en een variabel tarief? We helpen je graag, zodat je altijd kiest voor de energieformule die perfect bij je past.

Een vast energiecontract

Bij een vast elektriciteits- of aardgascontract zal de prijs die je betaalt per kilowattuur (kWh) tijdens de looptijd van het contract niet veranderen. Je gaat voor stabiliteit, want je betaalt een gegarandeerde vaste prijs voor je energie, los van mogelijke schommelingen op de energiemarkt. Tegelijk houdt een vast tarief ook de nodige risico’s in die hun weerslag kunnen hebben op je factuur.

Kenmerken van een vast tarief

  • Veiligheid en zekerheid

  • Een vaste prijs tijdens de looptijd van je contract

  • Onverwachte prijsstijgingen hebben geen effect op je contract, maar je mist ook elke prijsdaling op de energiemarkt

  • Bij een vast contract hoort vaak een risicopremie

Een variabel tarief

Met een variabel energiecontract zal de prijs per kilowattuur die je betaalt maandelijks of driemaandelijks geïndexeerd worden. Zo’n tarief benadert de werkelijke marktprijzen zo dicht mogelijk. Door te kiezen voor variabel, kan je dus snel profiteren van een verlaagd tarief van zodra de energieprijzen op de groothandelsmarkt dalen. Wanneer de prijzen stijgen, gebeurt logischerwijze het omgekeerde.

Kenmerken van een variabel tarief

  • De prijs evolueert automatisch, stijgend of dalend

  • Je hoeft de markt niet van nabij op te volgen

  • Je krijgt meteen interessante kortingen van zodra de marktprijs daaltJe krijgt meteen interessante kortingen van zodra de marktprijs daalt

Waarom geloven we dat een variabel tarief de juiste keuze is?

Wanneer de energiemarkt onder druk staat, kost een vast contract meer dan nodig is omdat je de volledige looptijd van het contract hetzelfde bedrag betaalt. Tegelijk lijkt een variabel contract even riskant door (tijdelijke) hoge prijzen.

Gelukkig is er volgens energie-experten momenteel een dalende trend merkbaar op de energiemarkt. Op lange termijn komt een variabel contract dus voordeliger uit. En niet vergeten: de huidige energieprijs is te wijten aan uitzonderlijke omstandigheden (gastekort, grotere vraag naar energie na de lockdown, enz.).