dats24 logo
besparen|inzichten|energie lifehacks28/5/2024

Energiecontracten vergelijken? Zo begin je eraan

Tientallen leveranciers en dan ook nog eens verschillende prijsvergelijkingssites. Het is een uitdaging om het beste energiecontract voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Wij vertellen waar je op moet letten bij het vergelijken.

Prijsvergelijkers: altijd de beste deal?

Vergelijkingswebsites geven vaak een goede indicatie van wat je kan verwachten, vooral bij vaste contracten. Maar toch kan het dat de beste deal niet bovenaan staat of dat je afrekeningsfactuur in werkelijkheid hoger uitvalt dan de inschatting van je voorschotbedrag belooft.

Hoe dat komt? We leggen het uit aan de hand van een variabel contract, dat de schommelingen op de energiemarkt volgt.

Als je variabele contracten vergelijkt, is het type index van belang. Die indexering wordt maandelijks of per kwartaal berekend.

Heeft je contract een maandelijkse indexering?

De prijs die je ziet op de vergelijkingssite is gebaseerd op de marktprijs van vorige maand en daarom sluit hij het dichtste aan bij de realiteit.


Werkt je contract met een kwartaalindexering?

Dan is de prijs op de vergelijkingssite gebaseerd op marktprijzen van het voorbije kwartaal. In periodes met stabiele marktprijzen is dat geen probleem. Maar wanneer de marktprijzen sterk schommelen, kan een tarief met kwartaalindexering (veel) lager lijken dan de prijs van vandaag.

Zo kan een tarief dat gebaseerd is op lage marktprijzen van 2 of 3 maand geleden, een betere rangschikking krijgen dan een tarief dat gebaseerd is op de hogere marktprijzen van vorige maand. Je energieverbruik zal echter aangerekend worden aan de werkelijke energieprijzen van het moment.

Je kan het type indexering steeds op de tariefkaart voor elektriciteit en aardgas vinden. DATS 24 past een maandelijkse indexering toe om een zo correct mogelijke prijs te hanteren.

Goed om weten

Sommige vergelijkers gaan partnerships aan met leveranciers die betalen om te verschijnen in de resultaten. Daar geloven wij niet in. Je zal dus merken dat wij ontbreken op die websites.

Waarop moet je letten bij het vergelijken?

  • Groene of grijze stroom

  • Variabel of vast contract

  • Indexering bij variabel contract: maandelijks of per kwartaal

  • Bijkomende voorwaarden: moet je betalen via domiciliëring, hoe ontvang je je factuur?

  • Is je leverancier financieel stabiel?

Goed om weten

De prijzen van elektriciteit en gas bewegen zo sterk en snel op de internationale markt dat energieleveranciers momenteel moeilijker een actuele prijsinschatting kunnen maken. Je voorschot regelmatig een beetje aanpassen kan helpen om de eindafrekening te temperen.