dats24 logo
inzichten|trending28/5/2024

Energiedelen, wat is het?

Heb je een teveel aan zelf opgewekte energie? Dan kan je vanaf nu in Vlaanderen niet alleen energie op het net injecteren, maar je kan je restenergie ook delen met jezelf en anderen binnen je energiegemeenschap.

De verschillende rollen binnen een energiegemeenschap

  • De beheerder:

    is in de groep verantwoordelijk voor de communicatie en administratie tussen Fluvius en de energiegemeenschap.

  • De deelnemer:

    is de persoon die energie stuurt naar andere deelnemers (= energiedeler) of er zelf afneemt van anderen binnen de groep (= energieontvanger).

De voorwaarden van energiedelen

Er zijn 5 stappen die je moet doorlopen om energie te kunnen delen. Je vindt ze terug op de website van Fluvius.


Om energie te kunnen delen of ontvangen moet iedereen binnen de energiegemeenschap over een digitale meter beschikken. Daarbij moet meetregime 3 actief zijn bij alle deelnemers. Dit willen zeggen dat je digitale meter kwartierwaarden kan uitlezen en doorsturen naar de energieleverancier. Deze activatie moet je aanvragen bij DATS 24 via het contactformulier. Vul je naam en adres in en vermeld onder 'Opmerkingen': 'Gelieve op dit adres meetregime 3 te activeren.'

Heb je als professionele afnemer een AMR-meter, dan hoef je niets te doen aan je meetregime. Die meter meet automatisch kwartierwaarden.
Er zijn nog enkele bijkomende voorwaarden: energiedelen kan enkel in het Vlaamse Gewest en is niet mogelijk voor wie een sociaal tarief of een budgetmeter heeft.

Hoe verloopt de facturatie bij energiedelen?

De distributienetbeheerder bezorgt ons de informatie over energiedelen. We krijgen die gegevens pas nadat we je een afrekeningsfactuur toegestuurd hebben. In dat geval krijg je een bijkomende factuur of creditnota die je verbruik of teruglevering corrigeert.


Als je kiest voor energiedelen, betaal je een jaarlijkse administratieve kost. Die vind je terug op de tariefkaart waarop je intekent bij de start van je contract.

Wens je nog meer informatie?

Neem dan een kijkje op de websites van VREG of Fluvius. Of raadpleeg onze veelgestelde vragen.