dats24 logo
How to?|Trending20/3/2025

Naar het buitenland? Een overzicht van de tol- & milieuvignetten

Ga je binnenkort met je wagen naar het buitenland? Of het nu voor werk of plezier is – met de juiste wegenvignetten en milieustickers vermijd je boetes, en kan je je vlotter verplaatsen over de buitenlandse wegen.

Tolwegen

Frankrijk is zowel een populaire reisbestemming als doorreisland – iets wat de Fransozen maar al te goed beseffen. Niet te verwonderen dat er tol geheven wordt op het grootste deel van hun snelwegennet. Meestal kan je met contant geld of betaalkaarten je toegang tot de snelweg betalen, maar het gaat nog sneller met een tolbadge. Die bevestig je op je voorruit – daarmee gebeurt de facturatie niet alleen automatisch, maar bespaar je ook aanschuiven aan de péagepoorten. Je mag doorrijden via de poorten die aangeduid zijn met een oranje “t” (voor télépéage). Niet betalen leidt tot boetes tussen de 90 en 375 euro.

Milieusticker

Tenzij je naar een afgelegen Frans dorpje afreist, of niet van plan bent een tussenstop te maken in één van de grootsteden, moet je een ecovignet aankopen. Sinds begin dit jaar is het Crit’Air-vignet verplicht in alle Franse steden met meer dan 150.000 inwoners. Steek je de Franse grens over, dan moet je wagen op weekdagen tussen 8u en 20u ook voorzien zijn van een vignet. Geen vignet? Dan kost je dat al snel 68 à 135 euro.

Tolwegen

Duitsland is tolvrij – je hebt dus geen sticker of registratie nodig om over de Autobahn te sjezen.

Milieusticker

Enkel op doorreis? Dan heb je geen Umweltplakette nodig. Zodra je een Duits stadscentrum inrijdt, zie je een bord met daarop Umweltzone – dan zorg je maar beter dat je wagen van een passend ecovignet voorzien is. De Duitsers lappen de regels niet aan hun laars; de boete kost je zo’n 80 euro, en nog eens 25 euro administratiekosten.

Tolwegen

Reis je door Oostenrijk, dan is een geldig tolvignet verplicht als je gebruik maakt van de A- en S-wegen. Je kan kiezen voor een digitaal vignet of een sticker. Afhankelijk van je bestemming en verblijf kies je voor een dagticket, een tiendagenvignet, eentje met een geldigheidsduur van twee maanden, of voor een jaarvignet. Vignet vergeten? Dan kost je dat al snel zo’n 120 euro.

Milieusticker

Rij je met een personenwagen, dan heb je voor Oostenrijk (voorlopig nog) geen milieusticker nodig.

Tolwegen

In Zwitserland kiezen ze ook voor een tolvignet tot een MTM van 3,5 ton. Je kan een elektronisch tolvignet aanschaffen, of een fysiek exemplaar aankopen. Dat kan je bijvoorbeeld kopen aan de Zwitserse grens, bij postkantoren en tankstations in Zwitserland. Dat is meteen 14 maanden geldig – vanaf 1 december vóór het jaar van uitgifte tot 31 januari nà het jaar van uitgifte. Rijd je zonder vignet? Dan levert dat je een boete op van zo’n 200 euro.

Milieusticker

Enkel in Genève en vier omliggende gemeenten (Carouge, Cologny, Lancy en Vernier) heb je een milieusticker nodig. Het Franse Crit’Air-vignet wordt ook aanvaard, maar andersom niet – als je in de nabije toekomst ook van plan bent om naar (of door) Frankrijk te reizen, spaar je niet alleen geld, maar ook de kostbare beschikbare ruimte op je voorruit.

Tolwegen

Het merendeel van de Spaanse autosnelwegen (autopistas, goed voor zo’n 3.000 km) zijn tolwegen. De autowegen en expresswegen (12.500 km) zijn wel tolvrij. Je betaalt de tolwegen in Spanje met een tolbadge, een credit card of cash geld. Een tolvignet is dus niet aan de orde.

Milieusticker

In Spanje is een milieusticker nodig om de ZBE (de Spaanse LEZ) binnen te rijden. Dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen, alleen… Kan je daar geen sticker voor aanvragen. Gelukkig wordt een Frans vignet ook aanvaard – ook hier doe je er dus een goede zaak aan om het Crit’Air-vignet te bestellen.

Tolwegen

In Italië heb je geen tolvignet nodig – je betaalt de tol met een badge, credit card of contant geld. Bij sommige tolpoorten betaal je pas nadat je over de tolweg hebt gereden. Ook zijn er enkele stukken waar elektronische tolheffing is ingevoerd – daar registreren camera’s de kentekens. Je kan je tot 15 dagen na gebruik van de tolweg registreren, en je rit betalen. Als dat niet lukt, neem je best contact op met de snelwegbeheerder. Doe je dat niet, dan volgt de rekening achteraf; tussen de 87 en 315 euro. Dat kan maanden en zelfs jaren later zijn – de vorderingstermijn bedraagt 10 jaar.

Milieusticker

Rome, Milaan, Palermo, Pisa of Verona? Je komt het historische gedeelte van deze en vele andere steden niet binnen zonder vignet. Je kan het vignet niet op voorhand bestellen, en betaalt ter plaatse zo’n 5 euro voor een dagticket. Rij je toch zonder toelating een milieuzone binnen? Dan kan je een boete van zo’n 160 euro verwachten. Die boete kan ook meermaals in je bus belanden; de camera’s registreren je voertuig elke keer dat je de milieuzone binnenrijdt.

Tolwegen

Voor Portugal is de handigste manier een tolbadge – zo hoef je niet meer aan te schuiven bij de tolpoorten om af te rekenen en kan je rustig doorrijden. Ook kan je een prepaid kaart aankopen, of cash of met credit card betalen. Er zijn ook stukken waar elektronische tolheffing geldt; er zijn geen tolpoortjes, maar je voertuig wordt door slimme camera’s geregistreerd. De minimumboete voor niet-betalen bedraagt vijf keer het tolbedrag, en kan oplopen tot tien keer het tolbedrag, aangevuld met extra administratieve kosten.

Milieusticker

Geen stickers, vignetten of registratie in Portugal – enkel in Lissabon geldt een milieuzone. Voertuigen onder de 7,5 ton mogen de zone binnenrijden, als ze aan de Euro 3-emissienorm (of hoger) voldoen. Als je wagen van na 2000 is, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Tolwegen

In Denemarken zijn er geen tolwegen, maar betaal je wel tol voor twee bruggen: de Grote Beltbrug (tussen Funen en Sjӕlland) en voor de Sontbrug die toegang verleent tot Zweden.

Milieusticker

Er zijn geen milieuzones afgebakend voor personenwagens.

Tolwegen

In Noorwegen zijn de meeste wegen tolwegen – al staan er nergens tolpoortjes. Je rijdt de tolweg dus op zonder dat je het beseft. Registreer je je wagen niet vooraf, dan geldt het hoogste toltarief, en volgt de rekening zo’n 4 à 6 maanden later, gepaard met administratieve kosten. Betaal je ze dan niet? Dan ontvang je een betalingsherinnering, aangevuld met een boete van 300 NOK (zo'n 26 euro).

Registreer je wel op voorhand, dan vind je in je account een overzicht van de gemaakte kosten per traject – die tarieven zijn dan wel in functie van je wagen en (meestal) wat gunstiger dan de hoogst mogelijke tarieven. Ook hier krijg je de factuur achteraf.
Je kan er ook voor kiezen om te betalen met een tolbadge. Die kan je vaak ook gebruiken in Denemarken en Zweden, voornamelijk voor overzetboten.
Daarnaast betaal je voor zes Noorse steden (Oslo, Bergen, Kristiansand, Namsos, Stavanger en Tønsberg) een stadstol, volgens hetzelfde systeem.

Milieusticker

In Noorwegen zijn er geen permanente milieuzones. Voor enkele grootsteden (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bӕrum en Kristiansand) worden er maatregelen genomen om de luchtverontreiniging te beperken als de luchtkwaliteit slecht is. De stadstol kan verhoogd worden, maar het openbaar vervoer is op die dagen soms gratis.

Tolwegen

Net zoals in Denemarken betaal je in Zweden geen tol voor de wegen, maar voor een aantal bruggen – de Sontbrug die voor de verbinding met Denemarken zorgt is er eentje van. De Skurubrug en de bruggen bij Motala en Sundsvall vervolledigen het rijtje. Je hoeft geen trol te zoeken om de tol te betalen en de brug te gebruiken – ze sturen een maand na datum de factuur op naar de eigenaar van het voertuig. Daarnaast betaal je ook een spitsbelasting om Stockholm en Göteborg in of uit te rijden. Als je de heffing niet betaalt, bedraagt de boete zo’n 50 euro.

Milieusticker

Voor Zweden heb je geen milieusticker nodig – er is één straat in Stockholm, Hornsgatan, waar enkel wagens met benzine euronorm 5 of diesel euronorm 6 door mogen rijden. Voldoet je wagen niet, dan mijd je deze straat best.

Tolwegen

In tegenstelling tot de andere landen zijn àlle snel- en autowegen in Slovenië tolwegen. Je bestelt dus best op voorhand je e-vignet. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van zo’n 300 euro. Daarbovenop betaal je voor gebruik van de Karawankentunnel (die Slovenië met Oostenrijk verbindt) ook een bijkomende tol.

Milieusticker

Voor Slovenië heb je wel geen milieusticker nodig.

Tolwegen

Ook Kroatië rekent een heffing voor gebruik van de snelwegen. Enkel de snelweg bij Zagreb en een stuk van de A7 van Rijeka zijn tolvrij. Je betaalt aan tolpoortjes, maar kan ook gebruik maken van een tolbadge.

Milieusticker

Ook in Kroatië heb je (momenteel) nog geen milieusticker nodig.

Met deze informatie kan je goed voorbereid aan je (door)reis beginnen. Extra tip? Vul je tank of laad je wagen aan één van onze tank- of laadstations.