dats24 logo
besparen21/6/2024

Besparen met de juiste bandenspanning?

Wist je dat de juiste bandenspanning niet alleen belangrijk is voor de levensduur van je autoband? Als je banden correct afgesteld zijn, heb je niet alleen meer controle over je voertuig bij het sturen – je verkort je remafstand ook. Daarnaast voel je het ook in je portefeuille; met de juiste bandenspanning bespaar je tot wel twee volle tanks per jaar.

Ook het type banden maakt een verschil – dat je in de zomer best niet op winterbanden rijdt, en omgekeerd, is logisch. Veel mensen kiezen daarom voor de gulden middenweg; vierseizoensbanden of all season banden. Op zich niet onlogisch, maar voor langere afstanden en frequente verplaatsingen heb je meer baat bij de juiste seizoensbanden. In warme, droge omstandigheden hebben vierseizoensbanden minder grip op de weg dan zomerbanden. Ook in het winterseizoen zijn aangepaste banden net iets beter dan all-rounders. 

Waardoor verlies je spanning?

Het is perfect normaal dat je autobanden langzaam leeg lopen; rubber is niet volledig luchtdicht – er ontsnapt constant een klein beetje lucht uit je band. Daardoor is het eens zo belangrijk om het te controleren. 

In functie van je rijgedrag

Je controleert je bandenspanning best maandelijks en voor elk lang traject. Als je een oplegger of aanhangwagen trekt, verhoog je de druk van de achterbanden met 0,5 tot 0,8 bar. Ook in de winter ga je best iets (0,2 bar) boven de aanbevolen druk – zo compenseer je het drukverlies door de koude.

Meet de spanning als de banden koud zijn – dus niet nadat je net een lange afstand hebt gereden of als je auto in de zon heeft gestaan. De lucht in een warme band zet uit, en daardoor krijg je een vertekend beeld van de meting. Doe je dat toch, dan tel je veiligheidshalve 0,3 bar bij de aanbevolen druk. 

De aanbevolen druk vind je in je instructieboekje. Soms wordt er een sticker voorzien in het bestuurdersportier of op de benzineklep. Er kan wat verschil zijn tussen de voor- en achterbanden, maar per wielas moeten je banden dezelfde spanning hebben. 

Geen gebakken lucht

Bij DATS 24 controleer je niet alleen gratis je bandenspanning, je brengt ze kosteloos op het juiste niveau. En zit je dan toch letterlijk op hetzelfde niveau als je banden? Ga dan ineens na hoe het gesteld is met je bandenprofiel en doe een vluchtige check op beschadigingen. Merk je dat (een van) je band(en) snel leegloopt? Controleer dan zeker uitgebreid op scheurtjes of gaatjes.

Ons bandenopblaassysteem in jouw buurt?

De meeste van onze tankstations hebben er eentje. Je zoekt ze handig op in onze stationzoeker.