)
Je BEV laden? Met deze tips komt het zeker goed!
Of je nu de eerste keer laadt, of een doorwinterde EV-rijder bent; er zijn een paar ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden als je aan een laadpunt toekomt. We geven je een rugzakje vol laadtips mee.
Schuif netjes aan en geef iedereen de nodige ruimte
Bij drukte kan er al eens een rij vormen aan de laadpunten. Wacht dan – net als bij een tankstation – gewoon op je beurt. Uitzondering op die regel: soms heeft iemand een noodgeval – toon een beetje medeleven en stel je even in hun plaats.
Is het relatief rustig? Dan laat je best een plekje “open” tussen andere laders. De meeste laadpalen hebben twee aansluitingen waarover de capaciteit wordt verdeeld. Zo laadt elke wagen aan de helft van het maximale vermogen van het laadpunt. Gaat er toch iemand halverwege je laadbeurt naast je staan? Verplaats je wagen dan niet – informeer de andere bestuurder als er nog plekjes vrij zijn, of maak nuttig gebruik van de extra pauze.
Volgeladen?
)
Een gemiddelde laadbeurt aan een snellader duurt 25 minuten. Combineer je het met een lunchpauze? Verplaats je auto zodra die klaar is met laden, of zodra je daar de kans toe hebt. Laad niet langer dan nodig – zeker bij drukte. Geen nood aan een laadbeurt? Parkeer dan op een ‘gewone’ parkeerplaats, en zet je niet voor een lader.
Rapporteer defecten
Een defect laadpunt is vervelend. In de meeste apps kan je een defect laadpunt aangeven; zo zijn andere bestuurders op de hoogte en weten ze waar ze aan toe zijn. Toch kan het verstandig zijn om het ook aan te geven aan de stationbeheerder – vaak vind je een telefoonnummer of emailadres op het laadpunt.
Verspreid je kennis
Herinner je je die eerste keer dat je publiek moest laden? Voor veel bestuurders is het soms wat zoeken; denk even terug aan toen jij nog een groentje was, en deel je kennis. Zo kort jij ook de wachttijden in.
Snelle pitstop...
Veel laadpunten staan op hublocaties; er zijn sanitaire voorzieningen, picknicktafels, restaurants, winkels,… Kortom: veel bedrijvigheid en beweging. Wees dus voorzichtig als je inparkeert, en let erop dat je niet te dicht bij je laadbuur parkeert, zodat die makkelijk kan afkoppelen.
)
... of tussenstop
Andere laadpunten vind je dan weer aan hotels, bij bezienswaardigheden, retailparken of langs de openbare weg. Het ideale moment om er een uitstap van te maken of te genieten van een welverdiende nachtrust.
Milieuvriendelijk
Het zou ironisch zijn als je voor een milieuvriendelijke wagen kiest, om dan je afval rond te strooien – toch? Laat een wegwerpzakje in je auto liggen waarin je alles kan verzamelen. Dat kan je dan deponeren in een vuilnisbak bij het volgende laadpunt.
Kijk gerust eens rond
Als je toekomt en alle laadpunten bezet zijn, is het perfect acceptabel om te kijken op de displays van ladende wagens of de laadpunten hoeveel tijd er nog resteert voor hun laadbeurt. Zo heb je een idee wanneer er een plekje vrij komt. Omgekeerd moet je dan ook niet verschieten als er iemand aan jouw wagen staat te gluren. Staat iedereen nog maar net te laden en heb je geen zin of tijd om te wachten? Misschien zijn er aan een volgend station nog enkele punten vrij.
Alles opgeruimd? Klaar om te vertrekken!
Klaar met laden? Als je aan een snellader laadt, hang je de lader terug in de holster. Dat maakt het makkelijker voor de volgende bestuurder, en zo voorkom je dat de kabel beschadigd raakt. Laad je aan een standaard laadpunt en gebruik je je eigen kabel? Vergeet ‘m dan zeker niet.
Met deze negen vuistregels in het achterhoofd kan je vlot de baan op om je batterij-elektrisch voertuig te laden. Dat doe je met de DATS 24-laadpas aan meer dan 500.000 laadpunten in heel Europa.