dats24 logo
energie lifehacks|besparen27/9/2024

Je elektrische auto winterklaar met de grote wintercheck? Ja!

Bescherm je elektrische auto deze winter vlot tegen een bevroren voorruit, platte batterij en algemeen de vrieskou. Doe de wintercheck!

Dagelijks bijladen

Laad elke dag bij en vertrek ’s morgens steeds met een volle batterij. Zorg dat je niet onder 20% rijbereik zakt. Onder deze limiet bestaat het risico dat je batterij sneller veroudert. Gebruik je enkele dagen op rij je elektrische auto niet? Streef dan naar een batterij die minstens voor de helft geladen is en controleer regelmatig het laadniveau.

 

Altijd een laadpaal in de buurt

Bij temperaturen onder 10 °C kan je rijbereik met wel 30 % afnemen. Gebruik minimaal de radio, ventilatie… en leg standaard een laadkabel in je koffer. Zo kan je altijd en overal opladen. Vraag hier de DATS 24-laadpas aan en laad bij ruim 11 500 laadpunten in België en 144 000 internationale laadpunten.

 

Plan langere trips

Ga je grotere afstanden afleggen met je elektrische auto? Zoek dan vooraf de verschillende laadpunten onderweg op. Zo kan je altijd tijdig opladen. Hier vind je een handig overzicht met alle beschikbare laadpunten.

 

Vermijd een koude accu

De batterij en accu brengen het meeste op wanneer de buitentemperatuur schommelt tussen 15 en 25 °C. In de lente, zomer en herfst meestal geen probleem maar in de winter zakt het kwik gevoelig. Bij lagere temperaturen kan je rijbereik tot wel 50% afnemen. Probeer je elektrische auto daarom zoveel mogelijk beschut (in een garage of onder een carport) te parkeren. Als je daar over een laadstation beschikt, is dat helemaal ideaal.

 

Voorverwarmen aan een laadpunt

Sommige elektrische auto’s kan je voorverwarmen, zodat je auto al op temperatuur is tegen je vertrek. Doe dit wel maximaal terwijl de auto nog aan een laadpunt hangt. Zo bewaar je je rijbereik. Ook mogelijk: de batterij minstens 1 uur voor je vertrek opladen. Wanneer je vertrekt, profiteer je meteen mee van de warmte van het laadsysteem.

 

Gebruik de eco-modus

In de winter is de eco-modus extra interessant. Dat helpt je rijbereik zo hoog mogelijk te houden.

Winterbanden of vierseizoensbanden?

Bij vriesweer heb je met winterbanden meer grip op de weg. Al vanaf 7 °C helpen winterbanden je remafstand te verkleinen. Deze zijn dus best geschikt voor de koude en vriestemperaturen, zoals in de Ardennen of op wintervakantie.

Vierseizoenenbanden of all season banden zijn dan weer geschikt voor milder winterweer, vooral op een nat wegdek zoals aan de kust of in een stad.

Controleer de bandendruk

In de handleiding van je auto vind je de aanbevolen bandenspanning terug. Voeg daar in de winter zo’n 0,2 bar aan toe. Zo hou je de nodige grip op de weg als het vriest of sneeuwt. Bij een DATS 24-tankstation in je buurt blaas je je banden helemaal gratis op.

Bonus: bij een optimale bandenspanning kan je tot wel 2 tankbeurten per jaar uitsparen!

Altijd grip onderweg

Even moeite met een steile, gladde helling? 2 oude vloermatten of stoffen zakken doen wonderen. Als je die voor de wielen legt die voor de aandrijving zorgen, dan geraak je bijna zeker weg van een besneeuwde of bevroren parkeerplaats.

Sneeuwkettingen verplicht

  • In verschillende Europese landen zijn sneeuwkettingen in de winter verplicht, zeker bij hevige sneeuwval.

  • Plan je een trip naar Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland of Oostenrijk? Dan moet je altijd een setje sneeuwkettingen meenemen. Oefen voor je vertrekt om ze vlot om te leggen, dat scheelt heel wat tijd (en stress).

Talkpoeder is het magische ingrediënt

Een bezoekje aan de babyafdeling van je supermarkt loont. Door de dichting van de deuren en kofferbak in te wrijven met talkpoeder, vriezen ze niet vast. ’s Ochtends is de kans ook veel kleiner dat je de dichting beschadigt wanneer je wilt vertrekken.

 

Bewaar een winterkit in je auto

Bij plotse pech in de winter is onderweg warm blijven de boodschap. Leg voor de zekerheid een ‘overlevingskit’ in de auto:

  • Sjaal

  • Muts

  • Handschoenen

  • Zaklantaarn

  • Deken

Dek je voor- en achterruit af

Plaats een winterscherm tussen je ruit en de ruitenwissers. Het winterscherm van DATS 24 is stevig én soepel, zodat je het handig in je koffer opbergt. Een simpel stuk karton helpt ook, op voorwaarde dat het ’s nachts niet sneeuwt of regent. Nat karton van de voorruit pulken of 10 minuutjes langer uitslapen? De keuze is snel gemaakt.

 

Ijskrabber altijd bij de hand

Zijn de ruiten al bevroren? Gebruik zeker geen warm water om snel te ontdooien, de temperatuurschok kan de ruit doen barsten. Een ruitenontdooier of ijskrabber is op dat moment je beste vriend.

Je vindt ons winteraanbod voor autoruiten bij Colruyt, OKay en Collect&Go.

 

Smeer de binnenkant van je ruiten in

Doe dit met huishoudproduct of shampoo. Zo dampen de ruiten minder tot niet aan langs de binnenkant. Even een mythe doorprikken: je ruit aan de binnenzijde insmeren met een halve aardappel of ajuin werkt niet.

 

Check je ruitenwissers

Voorkom dat ze vastvriezen aan de ruit door ze in een oude sok of dunne handdoek te wikkelen. Ben je aan nieuwe wissers toe? Je kan tegenwoordig ook overwegen om ruitenwissers met antivries te kopen. Informeer je bij je garagist.

 

Spiegels bedekken

Steek je spiegels in een oud washandje of diepvrieszakje als je niet over spiegelverwarming beschikt. Bind het toe met een rekkertje of touw. Zo zijn je spiegels meteen gebruiksklaar voor de volgende rit.

 

Sneeuwruimen

Ligt er toch sneeuw op je auto? Veeg die dan zoveel mogelijk weg voordat je vertrekt. Opstuivende sneeuw zorgt niet alleen voor een slechtere zichtbaarheid maar hindert ook weggebruikers die je kruisen of achter je rijden.