dats24 logo
How to?22/4/2025

Auto-ongeluk? Dit moet je doen!

Een ongeval met de auto? Dat kan iedereen overkomen. Of het nu gaat om een kleine aanrijding of een ernstig ongeval, het is belangrijk om rustig te blijven en correct te handelen. Dit stappenplan helpt je verder.

Breng eerst jezelf in veiligheid!

Je veiligheid en die van anderen zijn van groot belang. Blijf rustig, adem diep in en handel zorgvuldig. Breng zowel jezelf als je voertuig in veiligheid door de motor uit te schakelen, de vier richtingaanwijzers in te schakelen en de handrem op te trekken. Verlaat het voertuig alleen wanneer dat veilig is en houd goed rekening met het aankomend verkeer. Doe – om goed zichtbaar te zijn voor andere automobilisten - een fluohesje aan en zorg ervoor dat de gevarendriehoek op een veilige afstand staat. Op een gewone weg is dit minimaal 30 meter van het voertuig, terwijl deze afstand op een snelweg 100 meter is.

Enkel blikschade? Vul het aanrijdingsformulier in

Wist je dat je bij een ongeval zonder gewonden verplicht bent om je voertuig te verplaatsen om de weg vrij te maken? Fotografeer uiteraard eerst de schade met je smartphone en zorg ervoor dat de positie van de voertuigen en de omgeving duidelijk op beeld staat.

Vul vervolgens samen met de andere partij het Europees aanrijdingsformulier correct in en zorg dat beide partijen het ondertekenen. Hiervoor heb je steeds je rijbewijs, identiteitskaart en verzekeringspapieren bij de hand. Zonder dit aanrijdingsformulier kan de verzekeraar jou niet vergoeden. Stuur het ingevulde formulier en de foto’s zo snel mogelijk naar je verzekeraar.

Wist je dat je bij een ongeval zonder gewonden verplicht bent om je voertuig te verplaatsen om de weg vrij te maken?

Zijn er gewonden? Elke seconde telt!

Ben je betrokken bij een auto-ongeval met gewonden? Dan is de procedure helemaal anders:

  1. Bel onmiddellijk 112 (Politie en ziekenwagen).

  2. Geef je locatie, de aard van het ongeval en het aantal gewonden aan. Blijf steeds rustig en bied indien nodig eerste hulp.

  3. Verplaats gewonden niet (bij vermoeden van een gebroken nek of rug) of doe het enkel wanneer ze in direct gevaar verkeren.

  4. Waarschuw andere weggebruikers met je gevarendriehoek en wacht op de politie, die een proces-verbaal zal opstellen.

  5. Verlaat de locatie van het ongeval niet voordat het onderzoek is afgelopen.

Wat als je getuige bent van een ongeval?

Heb je als derde een ongeval zien gebeuren? Dan kan jouw getuigenis doorslaggevend zijn voor het proces-verbaal of voor de verzekering. Blijf in dat geval steeds ter plaatse en noteer belangrijke informatie zoals nummerplaten, het tijdstip en tal van andere belangrijke beschrijvingen. Kan je niet op de plaats van het ongeval blijven? Geef dan je contactgegevens door aan de betrokken partijen of aan de politie.

Dit moet je altijd in je auto hebben

Wie goed voorbereid is, kan zich bij een ongeval veel stress besparen. Zorg ervoor dat je altijd een Europees aanrijdingsformulier in je auto hebt liggen, zodat je het direct kunt invullen bij een ongeval. Een fluohesje is verplicht in België en verhoogt je zichtbaarheid. Voorzie er daarom evenveel als plaatsen in jouw wagen. Daarnaast is een gevarendriehoek verplicht om het verkeer te waarschuwen. Een EHBO-kit zoals een verbanddoos is ook verplicht en kan van pas komen wanneer er gewonden zijn. Vergeet ook geen balpen, zodat je het aanrijdingsformulier correct kan invullen.

Verzekering: zo verloopt de schaderegeling

Na het indienen van het aanrijdingsformulier start je verzekeraar de schadeafhandeling. Een expert zal de schade beoordelen en zal een offerte opstellen voor de herstelling. Afhankelijk van je verzekering worden de kosten volledig of deels vergoed. In sommige gevallen heb je recht op een vervangwagen tijdens de herstelling.

Jouw wettelijke verplichtingen bij een ongeval

In België ben je verplicht om je te identificeren na een ongeval, bijvoorbeeld door je rijbewijs of identiteitskaart te tonen. Daarnaast moet je steeds hulp bieden aan gewonde personen en de politie verwittigen bij ernstig letsel, betwisting over de schuldvraag of bij een ongeval met een buitenlandse nummerplaat. Je mag de plaats van het ongeval niet verlaten totdat alle vaststellingen zijn afgerond, tenzij je zelf gewond bent en medische hulp nodig hebt.

Niemand hoopt ooit betrokken te raken bij een auto-ongeluk. Een goede voorbereiding en kennis van de juiste procedures kunnen echter veel stress en verwarring voorkomen. Lees daarom ook zeker onze andere blogartikelen over defensief en zuinig rijden, om de kans op een ongeval te verkleinen en veilig de weg op te gaan.