dats24 logo
besparen|energie lifehacks5/3/2024

7 keer zuiniger de baan op

Wil je zuiniger rijden? Dan zijn deze 7 tips al een prima manier om daarmee te starten. Door enkele aanpassingen te maken aan je rijstijl, spaar je al heel wat uit.

 • Stippel vooraf je route uit

  Voorbereiding helpt je tijd te besparen onderweg en ontspannen aan je rit te beginnen.

 • Gebruik apps als Google Maps en Waze

  Op Google Maps stel je makkelijk je eigen route samen, met de mogelijkheid om tussenstops en alternatieve wegen in te plannen. Waze is dan weer handig als je onderweg snel een – verkeersluwe – alternatieve weg wil vinden.

 • Start je wagen pas als je volledig klaar bent

  Want een auto die stationair draait verbruikt ook brandstof.

Combineer je boodschappen en tank- of laadbeurt

De DATS 24-tankstations liggen meestal dichtbij de winkels van onze partners bij Colruyt Group: Colruyt Laagste Prijzen, Bio-Planet, OKay, DreamLand of Dreambaby. Je boodschappen combineren met je tankbeurten is efficiënt, gemakkelijk, en je bespaart kilometers. Beter voor je portemonnee en het milieu.

Rij je met een elektrische wagen? Ook dan kan je makkelijk je boodschappen combineren met een laadbeurt. Dit jaar verdrievoudigen we het aantal laadpunten aan onze winkels.

 • Durf kritisch in te pakken

  Een lekker weekendje weg? Probeer dan enkel mee te nemen wat je echt nodig denkt te hebben. Doe bijvoorbeeld je boodschappen op je bestemming. Want elke extra kilo heeft invloed op je verbruik: per 100 kg verbruikt je wagen 7% meer brandstof.

 • Dakkoffers en fietsenrekken remmen af

  Een bagage- of skikoffer op je dak en fietsendrager op je trekhaak creëren meer luchtweerstand. Met een dakkoffer of fietsendrager op je dak stijgt je verbruik met respectievelijk 10% en 25%.

 • Gebruik cruise control wanneer mogelijk vanaf 30 km/u

  Cruise control kan al vanaf 30 km/u. Als de verkeerssituatie het toelaat, kan je dit ook doen in de stad, op steen- en rijkswegen. Zo hou je een constante snelheid aan en daalt je verbruikt. Tip: hou je cruise control altijd aan en gebruik de pauzeknop om in- en uit te schakelen.


 • Versnellen en vertragen met cruise control op de snelweg vermindert je verbruik

  Door via cruise control te versnellen en vertragen laat je het motormanagementsysteem zelf uitvissen wat het optimale verbruik van brandstof is.

Moet je vertragen? Dan laat je je auto best uitrollen in de hoogst mogelijke versnelling. Haal gewoon je voet van het gaspedaal en doe verder niets. Zet je koppeling niet in neutraal en duw hem niet in. Want dit zorgt voor onnodig brandstofverbruik en stabiliteitsverlies op de weg.

 • Je bandenspanning maandelijks controleren = altijd veilig de baan op

  Je auto reageert sneller, remt efficiënter af én je banden gaan langer mee.

 • De juiste bandenspanning helpt je budget ook

  Je spaart jaarlijks twee volle brandstoftanks uit.

Met deze tips kom je al een heel eindje. Maar je kan nog dieper duiken in de materie. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze workshop ‘Groener de baan op’? In deze workshop leer je alles over zuiniger rijden en alternatieve rijvormen en kan je testritten maken met verschillende wagens.