dats24 logo
energie lifehacks|besparen3/5/2024

Klaar voor de zomer met de grote zomercheck? Ja!

Wil je je auto helemaal klaarmaken voor de zomer? Met onze handige tips kom je de zomermaanden probleemloos door. Hoe gebruik ik de airco in de auto? Waar moet ik aan denken voor de autovakantie? En hoe verminder ik mijn verbruik onderweg? Je leest het allemaal en meer in onze zomercheck. Nu ook met extra zomertips voor elektrische auto’s!

Wat moet ik verplicht meenemen in de auto?

In je auto moeten een aantal voorwerpen altijd aanwezig zijn. De noodzakelijke documenten, zoals het rijbewijs en keuringsbewijs, spreken voor zich. Voorzie altijd een Europees aanrijdingsformulier. Vergeet de fluorescerende hesjes niet, eentje voor elke inzittende. In België is ook een gevarendriehoek verplicht, net zoals een brandblusser.

Andere landen wijken hier soms lichtjes van af, let dus goed op.

  • Duitsland: in ‘groene’ gebieden heb je een speciale Umweltplakette nodig. Die milieusticker kan je vooraf aanvragen.

  • Frankrijk: een alcoholtester is verplicht. Verschillende steden eisen een apart milieuvignet, het Crit’Air. Dat vignet bestel je best ruim op tijd.

  • Groot-Brittannië: zowel een fluorescerend hesje als een gevarendriehoek zijn er niet verplicht.

  • Kroatië: je moet verplicht een set reservelampen meenemen, behalve wanneer je auto van led- of xenonlampen is uitgerust.

  • Spanje: In Barcelona en Madrid heb je een milieusticker nodig, al wordt een exemplaar uit Frankrijk of Oostenrijk ook aanvaard. De Franse milieusticker is het handigste, zo combineer je 2 landen in 1 klap.

  • Zwitserland: je gevarendriehoek moet altijd binnen handbereik liggen (dus niet in de kofferbak).

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Tijdens een gezinsvakantie puilt de kofferbak vaak uit. Probeer toch om zo licht mogelijk te reizen om je verbruik onderweg te sparen. Neem alleen het hoogstnoodzakelijke mee en koop zoveel mogelijk op je bestemming.

Enkele bagagetips:

  • Plaats de zwaarste bagage onderaan, de lichtste bagage bovenaan.

  • Begin altijd te stapelen tegen de rugleuning van de achterbank.

  • Probeer niet hoger te gaan dan de hoedenplank. Als je onderweg plots moet remmen, verandert die bagage namelijk in een projectiel. Moet je toch de hoogte ingaan? Vul dan eerst de dakkoffer (met de lichtste bagage) voordat je verder stapelt.

De juiste bandenspanning rendeert

Welk seizoen het ook is, de juiste bandenspanning is altijd belangrijk voor de levensduur van een autoband. Wanneer er te weinig of net te veel druk is, zal je meer moeite hebben om je auto onder controle te houden. Bovendien slijten de banden sneller en gaan ze minder lang mee. Bij een DATS 24-tankstation in je buurt kan je de bandenspanning gratis bijstellen.

Bonus: bij een optimale bandenspanning kan je tot wel 2 tankbeurten per jaar uitsparen!

Kies ik zomerbanden of all-seasons?

Dat je in juli of augustus geen winterbanden meer nodig hebt, daar zijn we het allemaal over eens. Wat dan met vierseizoenenbanden? Klinkt op het eerste gezicht goed, maar toch presteren ze in droge omstandigheden steevast minder dan zomerbanden. Wil je veel grip op de weg, laat dan in het begin van de zomer best een setje zomerbanden steken.

Hoe rij ik zuiniger?

De regel is heel eenvoudig: wie trager rijdt, verbruikt minder. Bovendien heb je een beter zicht op je omgeving, zodat je sneller kan anticiperen in het verkeer.

Trager rijden kan al prima op de snelweg zonder veel impact op je reistijd. Als je bijvoorbeeld 110 kilometer per uur rijdt, bespaar je tot 12% diesel, en tot 18% benzine.

Hoe gebruik ik de airco?

Met open ramen rijden, verhoogt de luchtweerstand van je wagen, en dus ook je verbruik. Gebruik daarom alleen je airco als het buiten te warm is. Hou daarbij het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur beperkt. Als het buiten 30 °C is en je koelt je wagen af tot 18 °C, dan vergt dat heel veel energie. Met de airco op maximum kan je zomaar eventjes 10% meer brandstof verbruiken dan wanneer de airco uit staat. Best hou je het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur op maximaal 5 à 6 graden.

Vermijd luchtweerstand

Hoe gestroomlijnder je rijdt, hoe minder je onderweg verbruikt. Een dakkoffer kan misschien heel wat bagage aan maar weet ook dat je verbruik hierdoor met wel 30% kan stijgen. Heb je geen zware voet? Probeer dan op een autosnelweg in het zog van een vrachtwagen te blijven zodat je auto amper luchtweerstand ondervindt. Alle beetjes helpen, toch?

Hoe vaak moet ik mijn auto wassen?

Toegegeven, er zijn leukere klusjes in de zomer dan je auto wassen. Het loont wel om regelmatig de spons en autoshampoo boven te halen want een propere auto rijdt ongeveer 0,7 liter per 100 kilometer zuiniger dan een auto vol stof en modder.