dats24 logo
Trending25/2/2025

Tien EV-termen om in het achterhoofd te houden.

Is jouw goede voornemen om een (nieuwe) EV te kopen? Lees dan zeker onze aankoopgids. Het is het ideale moment om te profiteren van de verschillende saloncondities.

Voor je de showroom binnenstapt, geven we je graag nog tien EV-termen mee om in het achterhoofd te houden.

WLTP of actieradius

Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure is iets te lang om elke keer uit te schrijven of spreken – vandaar dat dit vaak wordt afgekort tot WLTP. Het is een standaardtest die de uitstoot en het brandstofverbruik van de wagen meet. Aangezien dat voor EV’s minder relevant is, wordt er vaak over het rijbereik of de actieradius volgens de test gesproken. Het is een richtlijn, net zoals het gemiddeld verbruik per 100 km bij brandstofwagens.

(Accu)capaciteit

Rechtstreeks gekoppeld aan het rijbereik, is het vermogen van de accu. Afhankelijk van het verbruik leg je dus meer of minder afstand af met een batterij van dezelfde grootte. Veel wagens hebben verschillende modellen, die elk uitgerust zijn met een andere batterij. Doorgaans haal je meer kilometers uit een grotere batterij, maar heb je wel een (fysiek) zwaardere wagen waar je ook meer voor betaalt.

Laadsnelheid

Een andere factor om rekening mee te houden: hoe snel kan je je wagen (vol)laden? In tegenstelling tot een brandstofwagen hangt de laadsnelheid af van meer factoren dan het debiet van de pomp: het type lader, de weersomstandigheden, de staat van je batterij en voor AC-laadpunten: de omvormer in je wagen.

Het kan, afhankelijk van je verplaatsingspatroon, interessant zijn om dus iets meer te betalen voor een krachtigere omvormer of een batterij met een betere laadcurve wat snelladen betreft. Informeer je dus ook goed over de laadsnelheid aan een DC-lader – als je wagen beperkt is tot 100 kW heeft het weinig meerwaarde om aan te schuiven aan een 300 kW-lader.

AC/DC

Geen Highway to Hell, maar alternating & direct current. Wisselstroom en gelijkstroom dus. Een voertuigbatterij werkt op gelijkstroom, ons elektriciteitsnet is voornamelijk voorzien op wisselstroom (de 220V-aansluitingen). Snelladers werken op gelijkstroom en moeten dus niet via de interne omvormer passeren, wat een hogere laadsnelheid betekent. Belangrijk aandachtspunt als je een PHEV of PIV (een stekkerwagen, met andere woorden) overweegt: die kan je meestal niet aansluiten op een DC-lader.

PHEV, MHEV, BEV of EV?

Net zoals er verschil is tussen een dieselwagen en een benzinewagen, is er een verschil in batterijtypes. Het zijn allemaal vehicles, dus de V staat telkens voor hetzelfde.

Electric Vehicle, of elektrisch voertuig. Deze term bevat alle soorten wagens die elektrisch aangedreven worden, van een mild of plug-in tot een 100% elektrische wagen.

Plug-in Hybrid Electric Vehicle – ook wel een stekkerwagen of PIV (Plug-in Vehicle) genoemd. Deze wagens combineren een (kleine) batterij met een verbrandingsmotor. Ideaal voor wie regelmatig kleine verplaatsingen doet, maar ook sporadisch verdere verplaatsingen wil of moet doen. Je laadt hem met behulp van een laadkabel op aan een stopcontact of AC-lader.

Mild-hybrid Electric Vehicle – ook wel milde hybride of zelfopladend genoemd. Net zoals de stekkerwagen combineert dit type wagen een batterij met een verbrandingsmotor. In tegenstelling tot de PHEV kan je de wagen niet op het stroomnet aansluiten. Je laadt de batterij op tijdens het rijden op de brandstofmotor en tijdens het remmen.

Battery Electric Vehicle – een batterijvoertuig. Deze wagens hebben geen verbrandingsmotor, en werken uitsluitend op een elektromotor en accu. Je kan ze met een laadkabel aansluiten op het stroomnet, zowel aan AC- als DC-laders. Het rijbereik van de meeste modellen tikt intussen ruim boven de 200 km aan, met uitschieters tot 750 km. Daarbij wordt er wel rekening gehouden met regeneratief remmen, wat typisch is voor stadsverkeer. Doe je vooral autosnelwegen aan 120 km/u, dan slinkt dat bereik wat.

Laadpas

Hoewel je sinds begin dit jaar aan elk laadpunt kan betalen met een app, QR-code of bankkaart volgens de AFIR-wetgeving, loont een laadpas vaak de moeite. Je geniet van voordelige of vaste laadtarieven, kan hem in je wagen laten liggen en met een eenvoudige scan kan je beginnen laden. Uiteraard kan je ook daarvoor op DATS 24 rekenen.

V2G / V2H / V2L

Het gaat om nieuwe technologie, waardoor je het zeker niet in iedere nieuwe wagen zal terugvinden, maar de V2X-termen bepalen of je je auto ook als elektriciteitsopslag kan gebruiken.

Met V2G-laden spreek je over bidirectioneel laden. Laden in twee richtingen, dus. Je wagen laadt op aan het net, maar het net kan ook gebruik maken van de stroom in je wagen om piekbelasting op te vangen. Vergelijk het met extra batterijcapaciteit voor de hele buurt. Momenteel is het nog toekomstmuziek, omdat het afhangt van regelgeving, standaardisering en implementatie.

Met V2H-laden beperk je de opgeslagen stroom in je autobatterij tot je eigen huishouden. Daarbij helpt een slimme digitale meter om de batterijreserve aan te spreken als de nettarieven hoog staan, of je tijdelijk een hoog verbruik hebt.

Met V2L-laden gebruik je de opgeslagen energie om kleine apparaten van stroom te voorzien. Denk daarbij aan een koffiezetapparaat of een fietsbatterij. Ideaal voor wie regelmatig gaat kamperen en baat heeft bij een mobiel stopcontact.

OPD

One Pedal Drive – of autorijden met één pedaal. Geen nood; de rem is nog steeds aanwezig in een EV. Je kan (vaak) wel het regeneratief remmen zo instellen dat dit in werking treedt zodra je het gaspedaal lost – zo gaat er geen energie verloren, en is de snelheidsvermindering die daardoor ontstaat gelijk aan het rempedaal licht indrukken. Je voertuig vertraagt, en recupereert energie. Je kan je batterij optimaal benutten, en je hoeft maar één handeling uit te voeren – zo richt je je volle aandacht op wat er rondom je gebeurt.

Regeneratief remmen

Het klinkt als een bron van oneindige energie, maar niets is minder waar. Toch haal je best wat rijbereik uit regeneratief remmen. Afhankelijk van je wagen, omgeving, rij- en remgedrag recupereer je tussen de 20 tot 40% van je verbruik door gebruik te maken van remmen op de elektromotor. Hou er wel rekening mee dat dit mee berekend zit in de WLTP-actieradius, en je daar dus geen rijbereik bovenop moet tellen.

ICEd (in)

Overgeschakeld op een EV? Dan kan je wel eens “ICEd in” geraken aan het laadpunt. Geen dikke sneeuw- of ijslaag die je belet van je voertuig te betreden, maar een brandstofwagen die het laadpunt blokkeert. ICE staat namelijk voor Internal Combustion Engine (of interne verbrandingsmotor). Vaak is er nog geen onderscheid in parkeerplaatsen, en staan brandstofwagens perfect legaal geparkeerd op een plaats die eigenlijk voorzien was om een EV op te laden. Dan zijn er twee opties: of je gaat op zoek naar de eigenaar en verzoekt ‘m vriendelijk de wagen te verplaatsen, of je maakt gebruik van onze handige laadpuntzoeker om daar vlot te laden.