dats24 logo
besparen|milieu9/7/2024

Hou het hoofd (en je auto) koel met deze zes tips

We kijken allemaal uit naar de zomerse temperaturen – alleen je auto koel houden kan dan een uitdaging zijn. Het ideale moment om je kennis nog even op te frissen om je wagen heerlijk fris te houden. Het is niet alleen comfortabel, het is ook gezonder – zowel voor jezelf als voor de auto. Hoe voorkom je dat het te warm wordt in je auto? We geven je onze zes coolste tips mee, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. 

Plaats een zonnescherm om de ergste hitte buiten te houden. Door het direct zonlicht te blokkeren is de omgevingstemperatuur in de wagen lager, en ook de contacthitte (van bijvoorbeeld het stuur of de zetels) is meteen een stuk draaglijker. Voor optimale bescherming plaats je het best aan de buitenkant van de voorruit. Geen zonnescherm en een donker interieur? Hang een handdoek of kledingstuk over de zetels of het stuur.

Parkeer in de schaduw. Evident, maar vaak zijn de schaduwplekjes als eerste bezet. Blijf je wat langer en zit het goed met je oriëntatievermogen (of gebruik je de kompas-app op je smartphone), dan kan je je parkeren op een plekje waar de schaduw nog moet komen – aan de oostkant van een gebouw bijvoorbeeld. 

Hou ramen en deuren gesloten. Ten minste; als de airco aan staat. Als je de mogelijkheid hebt, laat je de auto best even ventileren voor je instapt. Wapper daarbij ook even met de deur(en). Zo laat je de warmste lucht ontsnappen. Zodra je instapt en de airco aanzet, hou je ramen en deuren beter dicht – anders ontsnapt ook de gekoelde lucht. Dat heeft ook impact op je verbruik.

Ventileren of circuleren? Vertrek je op het warmste moment van de dag? Is het drukkend warm in de auto, zelfs nadat je intensief met je deur hebt staan wapperen? Laat de lucht intern circuleren; zo wordt er geen nieuwe (warme) lucht aangezogen, en koel je de lucht die aanwezig is in de wagen. Zodra dat aangenaam aanvoelt, kan je opnieuw buitenlucht toevoeren.

Vermijd de verkoudheid. Te grote temperatuurschommelingen veroorzaken allerlei kwaaltjes; hoofdpijn, keelpijn of een verstopte neus – we hebben het allemaal al eens meegemaakt. Zet je airco daarom niet (te lang) op een te koude stand. Tussen de 21 en 23 graden Celsius is de ideale temperatuur in de wagen.

Permanente aanpak. Is je wagen (bijna) toe aan vervanging? Dan helpen deze tips misschien bij de keuze van de kleur, het interieur en de opties van de opvolger. Stoffen zetels geven minder contacthitte af dan leren zetels. Ook kan je kiezen voor een (licht) getinte band op je voorruit, en een donkere tint voor de achterste zijruiten. Een lichtere lakkleur zoals wit maakt ook een verschil in het afstoten van de warmte. En het is misschien een extra reden om dat panoramisch dak toch maar achterwege te laten? 

Zo ben je helemaal klaar voor je volgende zomertrip. Een volle tank of batterij en de juiste bandenspanning? Daar zorgen wij wel voor, in een station in jouw buurt.