Kan je laden tijdens een onweer?
Bij zomerse temperaturen hoort in ons land al eens een warmteonweer. Moet je als eigenaar van een elektrische wagen meer rekening houden met bliksem of eigenlijk niet? Ontdek hieronder al onze adviezen voor rijden en laden tijdens een onweer.
Eerst dit: de kans dat je auto rechtstreeks getroffen wordt door een blikseminslag is klein. Héél klein. Of het nu om een auto die moet laden gaat of een auto met een verbrandingsmotor maakt weinig verschil; een batterij werkt niet als een magneet die de bliksem naar zich toetrekt.
Kooi van Faraday
Even terug naar de schoolbanken: herinner je je de kooi van Faraday nog? Ook al wordt je auto het doelwit van een ontlading, het principe van de kooi is nog steeds van toepassing; de (ont)lading wordt opgevangen en vloeit via de contactpunten (lees: de banden) af naar de grond. Zolang je erin zit, kan je dus niets gebeuren.
En wat met je laadinfrastructuur?
Het goede nieuws is dat de meeste laadpalen beschermd zijn tegen plotse stroompieken. Via de overspanningsbeveiliging zijn ze in staat om plotse stroomstoten op te vangen en af te voeren naar de aarde, zodat zowel laadpaal als voertuig beschermd zijn.
Ons advies: het zekere voor het onzekere
Bliksem is natuurlijk meer dan wat overspanning. Veiligheidshalve laad je dus beter niet op tijdens een fikse onweersbui. Elektriciteit kiest voor de weg van de minste weerstand – een laadpaal is dan de meest interessante weg voor een stroomstoot, omdat die erop voorzien is zoveel mogelijk stroom over te brengen van punt A naar punt B.
Heb je thuis een laadstation? Neem hem zeker ook op in je brandverzekering.
Hoewel de kans enorm klein is dat je auto geraakt wordt, is het niet onbestaande. Ook een indirecte impact kan vervelende gevolgen hebben voor jouw infrastructuur. Ons advies: trek er even de stekker uit, en wacht tot de bui is gaan liggen.