)
Grootverbruikers op het spoor
Met het capaciteitstarief wordt het eens zo belangrijk om je energieverbruik te beperken, of op z’n minst te spreiden. Daarom is het belangrijk om goed te weten welke toestellen (veel) energie verbruiken, zodat je je piek voldoende afvlakt.
Je hebt een aantal evidente grootverbruikers: de elektrische verwarming, de air conditioning, de boiler, en uiteraard de elektrische wagen. Maar ook een pompinstallatie – of dat nu voor een warmtepomp of een vijver is - is een grootverbruiker. Ga je daar slim mee om, dan heeft dat de grootste impact op je energiefactuur.
Daarnaast heb je nog een aantal minder gekende grootverbruikers. Die lijsten we voor je op, zodat je je piek kan spreiden door ze slim in te schakelen. Ook kan het het overwegen waard zijn om over te schakelen op een ecologischer toestel, al dan niet met startuitstel, om je verbruik nog verder te spreiden.
Droogkast
De droogkast is goed voor zo’n 120 à 410 kWh op jaarbasis. Gelet op een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh kan dat dus al tellen. Onze tip? Hang de was op om te drogen – bij mooi weer kan dat zelfs buiten.
Vaatwasser
In een gemiddeld huishouden draait de vaatwasser zo’n 5 keer per week. Dat vertaalt zich in een verbruik van 150 tot 270 kWh per jaar. Je bespaart weliswaar op water ten opzichte van de vaat handmatig te doen, maar de elektriciteitskost weegt wat zwaarder door.
Koelkast en diepvries
Je kan bijna niet zonder, maar een koelkast of diepvries vreet stroom. Met een verbruik van elk zo’n 120 tot 230 kWh op jaarbasis delen ze de derde podiumplaats. Een vol toestel verbruikt minder dan een leeg. Extra tip? Denk even na vóór je de deur opentrekt wat je eruit gaat halen.
Wasmachine
Een energiezuinige wasmachine die zo’n drie keer per week draait, verbruikt zo’n 200 kWh op jaarbasis. Onze tip? Let er ook op hoe je wast: het ecoprogramma verbruikt zowat de helft van het standaardprogramma. Laat de trommel ook wat sneller draaien – de was komt er droger uit, en moet dus minder lang in de droogkast. En de laatste tip: sommige vlekken kan je snel met de hand eruit wassen.
Televisie
Het gaat dan niet om een doorsnee televisietoestel. Een 65” scherm met een minder gunstig energielabel tikt zo’n 180 kWh erbij op je jaarfactuur. Misschien toch maar eens een boek bovenhalen of een gezelschapsspel spelen?
Verlichting
Onder het motto: vele beetjes maken één geheel. Want ja, een led-lamp verbruikt een stuk minder dan een old school gloeilamp, maar ook hier kan je makkelijk 10% (of meer) besparen door niet meer licht aan te doen dan nodig, en ze te doven als je de kamer verlaat. Onze tip? Haal de romanticus in je naar boven en steek eens wat kaarsjes aan.
Nog een laatste spaartip: schakel over op een variabel energiecontract van DATS 24. Zo heb je altijd een correcte, voordelige prijs.