)
E10, E5 of B7? Wat zijn die codes nu?
In de volksmond spreken we nog steeds van diesel, benzine en Euro 98. Maar sinds 2018 vind je aan de tankstations die benaming steeds minder en minder terug – niet omdat ze die niet meer mogen gebruiken, maar omdat het een Europese verplichting is de labelcode ook mee te geven. Zo mag op het pistool enkel nog E5, E10, of B7 staan.
Het doel daarvan? Verwarring vermijden. Reis je naar Spanje, dan vind je gasolina (benzine) en gasoléo (diesel) aan de pomp – geen wonder dat dat bij toeristen tot misverstanden leidt. De uniforme labels worden gebruikt in 35 landen.
)
Benzine wordt aangeduid met de letter “E” in een cirkel, gevolgd door de hoeveelheid bio-ethanol die er maximum aanwezig is. E5 bevat dus maximum 5% bio-ethanol, voor E10 is dat maximum 10%. In het buitenland kan je ook E85 tegenkomen – een stuk goedkoper om te tanken, maar het kan veel duurder uitvallen als je auto er niet op voorzien is.
Diesel wordt aangeduid met een vierkant symbool en de letter B. Ook daar staat het cijfer voor het maximumpercentage biodiesel. Je kan ook het vierkante label tegenkomen met de letters XTL – dat staat voor synthetische diesel. Daarmee wordt bijvoorbeeld HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) aangeduid.
Brandstof in gasvorm wordt dan weer aangeduid met een ruitvormig symbool – meer specifiek gaat het dan om H2 (waterstof), CNG (gecomprimeerd aardgas), LPG (vloeibaar petroleumgas) en LNG (vloeibaar aardgas).
Loodvrij?
Op sommige tankstations en -pompen kom je de aanduiding “loodvrij” tegen. Intussen is die vermelding haast overbodig geworden; nu elke wagen een katalysator ingebouwd heeft, is de vraag naar gelode benzine nog zeer beperkt – fabrikanten en verdelers hebben die markttrend gevolgd en het aanbod is mee verschoven. De kans dat je nog ergens gelode benzine kan tanken, is dus vrij klein. Toch kan het nodig zijn als je auto niet over een katalysator beschikt – denk aan een oldtimer. Daarvoor bestaan er wel additieven (loodvervanger) die problemen met de ontbranding vermijden en motorschade voorkomen. Op die manier moet je dus niet op zoek naar die ene verdeler van gelode benzine.
Wat als je verkeerd tankt?
In het ideale scenario realiseer je je fout bij het tanken zelf, en zet je de motor niet aan. Zet de wagen in neutraal, zet ‘m op een veilige plek, en vraag aan de pompbeheerder of ze materiaal hebben om de tank leeg te pompen. Rij je toch voordat je je vergissing doorhebt, dan is de ernst van de situatie afhankelijk van een aantal factoren.
Tank je diesel in een benzinewagen, dan valt de schade best mee. Heb je maar een kleine hoeveelheid getankt, dan kan je het mengsel aandikken door meer benzine toe te voegen. Een volledige tank diesel getankt? Als je motor al start, zal je in het ergste geval de tank moeten leegpompen en enkele bougies moeten vervangen.
Tank je benzine in een dieselwagen, dan lopen de kosten snel op: zelfs een beetje benzine verdunt diesel genoeg om de smeerfunctie te stoppen – je auto zal al snel sputteren en uitvallen. De enige oplossing is de tank en het brandstofsysteem leegpompen en laten naspoelen, ook de brandstoffilter vervang je best.
Een gewaarschuwd mens is er twee waard – en met onze stationzoeker vind je snel terug wat je waar kan tanken.