dats24 logo
besparen|milieu9/7/2024

Hou je woning koel

Hoe overleef je tropische temperaturen? We geven je tips om te voorkomen dat je woning opwarmt, en om alles te verfrissen als de warmte toch binnenkomt.

  • Hou warmte buiten

Kan je nog bijkomend isoleren? Goede dakisolatie voorkomt dat je woning opwarmt. Het kan ook minder ingrijpend door rolluiken of zelfs gordijnen te plaatsen. 

Sluit deuren en ramen overdag. Zodra de zon opkomt, sluit je best alle ramen en deuren – da’s de beste manier om de warmte buiten te houden. Ook de gordijnen trek je best dicht. Heb je grote raampartijen waar geen gordijnen voor hangen? Dek ze af met een handdoek of een grote kartonnen doos. Het oogt minder mooi, maar het doel heiligt de middelen.

Beperk elektrische apparatuur tot een minimum

Werk je van thuis, dan blaast je computer of laptop best wat warme lucht uit. Probeer dus de dingen op je to-do-lijstje af te handelen die je offline kan verwerken.  Na de uren sla je het stofzuigen beter over; het is een intensief proces dat veel warmte opwekt, en de lucht die deze toestellen opwekken krijg je moeilijk buiten. Strijken doe je best ‘s avonds met alle ramen open, of op je balkon of terras, als dat kan. En je droogkast vervang je al snel door een wasdraad of wasrekje, dat kost je geen energie ten opzichte van de droogkast. 

Werkt je energieleverancier met een dag- en nachttarief? Bekijk dan welke toestellen ‘s avonds en ‘s nachts kunnen draaien. Denk daarbij aan een wasmachine met startuitstel, of je vaatwasser – zo bespaar je dubbel; enerzijds warmt je woning minder snel op, anderzijds maak je gebruik van het voordelige nachttarief. Nog op zoek naar een leverancier die je een voordelig tarief biedt? Op ons kan je rekenen.

Kook op een lager pitje 

Je kookvuur of oven laat je bij warm weer best in de uit-stand. Op zwoele zomerdagen haal je beter de barbecue boven. Of eet je een frisse salade. 

  • Hou het hoofd koel 

Zit de warmte toch binnen? Ook daar zijn oplossingen voor. Hang een vochtige doek voor het raam, of plaats dat droogrekje met vochtige was op je slaapkamer. Zo koel je de lucht die naar binnen komt. Zorg je voor een beetje tocht in huis, dan voelt het heerlijk fris aan. 

Gebruik je ventilator op de juiste manier. Een ventilator laat de lucht in de ruimte circuleren. Als die lucht warm is, blaas je dus warmte in het rond. Zet een kom met ijsblokjes of een bevroren fles water voor de ventilator – zo blaas je koude lucht doorheen de warmte ruimte. Instant verfrissing! 

Slaap ergens anders. Daarom hoef je nog niet op hotel te gaan. Een tentje in de tuin, of een luchtmatras in de kelder of woonkamer maakt vaak al het verschil tussen een goede en slechte nachtrust. 

Meer groen. Planten zorgen niet alleen voor schaduw, ze halen ook de temperatuur naar beneden. Net zoals wij zweten planten – dat levert je al snel een temperatuurwinst op van een drietal graden. Kies wel voor een plant die ademt; je collectie cactussen biedt geen soelaas. 

Relax. Door te ontspannen produceer je minder lichaamswarmte dan door druk bezig te zijn. Laat de afwas staan en lees een boek – of doe een kleine siësta.

Koude voeten. Heb je een regenwaterton of -put? Giet dan een emmer leeg over je terrastegels. Ook binnenshuis kan een snelle dweilbeurt met koud water de boel opfrissen.

Kies voor katoen. Zowel voor kledij of als beddengoed zullen natuurlijke stoffen beter ademen dan synthethische stoffen. Ze nemen het zweet op, wat je een koeler gevoel geeft.

Wil je je energieverbruik nog beter onder controle krijgen? Lees dan zeker onze tips om snel en slim te besparen op je energiefactuur.